Dnes je úterý 22. října 2024, svátek má Sabina

  Gamespecial.cz » RPG » Ovládání Skyrim, zkratky pro zbraně, kouzla a pokřiky

Ovládání Skyrim, zkratky pro zbraně, kouzla a pokřiky

Publikováno: 3. 11. 2014

Úspěšnost hry závisí také na pohodlném ovládání, které nenarušuje její průběh. K tomu slouží přiřazené klávesy. Ve hře The Elder Scrolls V. Skyrim si nastavením kláves pro zbraně, lektvary, řevy či kouzla usnadníme hraní a také budeme mít ze hry větší požitek. Nejprve je však potřeba využívat pohybové klávesy. Pro pohyb vpřed, dozadu, vlevo a vpravo máme k dispozici zažité rozloženi W, S, A, D. Dále jsou to chůze nebo sprint klávesou Alt a přepíná se Caps Lock, plížení (Ctrl), skok (Space). Pokud chci běžet bez držení kláves, stisknu C. Mnohem důležitější je ale nastavení zbraní a dovedností pro boj.

Nejdůležitější nastavení pro zbraně

Otevřeme inventář ( tlačítko I) a zvolíme kategorii zbraně. V případě, že chceme dát do této nabídky řevy či kouzla, otevřeme je stisknutím písmena P. Klávesou F si je po najetí kurzoru nad předmět přidáme mezi oblíbené. Opustíme inventář a klávesou Q otevřeme oblíbené předměty. Nyní po najetí kurzoru nad název konkrétního předmětu přiřadíme tlačítko 1 až 8 z číslic umístěných nad písmeny, nebo napravo. Výjimkou jsou řevy, které se mohou dát do nabídky oblíbených, ale nejde jim přiřadit číslice. Lze použít pouze jeden řev stisknutím tlačítka Z (Z Y). Poté již lze rychle měnit zbraně, používat kouzla, řevy a lektvary. Nyní můžeme svádět souboje s možností doplnění zdraví, many nebo výdrže, lze rychleji vyvolat kouzlo léčení či poškození nebo měnit zbraň na blízko nebo na dálku. Použijeme pro to levé a pravé tlačítko myši pro boj a zbraň si připravíme klávesou R, kterou ji také můžeme schovat.

Mapa, deník s úkoly nebo sběr předmětů

Důležité jsou i další klávesy. Např. E na prohledání kořisti, sbírání předmětů a rostlin, klávesa I je inventář, kde se nachází všechny věci, které právě neseme. Tlačítko Z použijeme pro aktuálně nastavený pokřik, který lze měnit (viz návod výše), dále zde můžeme posunout čas ve hře, kdy potřebujeme čekat nebo spát, a to tlačítkem T. Deník vyvoláme klávesou J a dozvíme se zde, které úkoly plnit a označením pak uvidíme na mapě značku, kam máme jít, abychom úkol splnili. Stisknutím písmena M si zobrazíme mapu, což je dobré pro orientaci pro plnění questů z deníku.

Ovládat lze i magii nebo vylepšit dovednosti

P je přiřazeno pro magii, tabulátorem se dostaneme na dovednosti (také tlačítkem ?/), kde můžeme přidávat body k schopnostem, kterými chceme postavu vylepšit. Pokud tedy chceme např. válečníka s obouručními zbraněmi, volíme těžkou zbroj a obouruční boj. Tlačítkem Esc pozastavíme hru a můžeme měnit zbraň, doplnit zdraví, pokud máme lektvar či si připravit kouzlo, které nemáme momentálně nastavené. Zároveň se dostaneme do menu, kde si lze v položce ovládání prohlédnout funkce přiřazené k tlačítkům, měnit je a případně stisknutím T nastavíme výchozí rozložení. Nejdůležitější je však právě nastavení oblíbených předmětů pro boj a jejich rychlé využití pomocí přiřazených kláves.

Diskuse k článku (0)

Přečtěte si další články o hrách

Copyright © 2013 - 2024 Gamespecial.cz - Kontakt - Podmínky užívání