Dnes je úterý 22. října 2024, svátek má Sabina

  Gamespecial.cz » Akční hry » Far cry 5 recenze - překoná předešlé díly?

Far cry 5 recenze - překoná předešlé díly?

Publikováno: 10. 2. 2019

Akční série Far Cry pokračuje už 5 dílem. Tentokrát se děj bude odehrávat ve státě Montana. To je skutečný stát, ale my se podíváme do smyšlené oblasti Hope Country. A nebyla by to pořádná zábava, kdyby tu nebyl nějaký ten nepřítel. Naštěstí v tomto příběhu se objeví také. Ohrožovat svobodu zde budou fanatici, které vede Joseph Seed.

A protože tito fanatici převezmou kontrolu nad oblastí, bude naším úkolem postavit se těmto nepřátelům a společně s dalšími spojenci se s nimi vypořádat. Svět ve Far cry 5 bude opět obrovský, s možností volného pohybu. Můžeme využívat široké množství vozidel a bojovat s arzenálem zbraní. Dokonce budeme mít možnost prolétnout se v letadle.

Nemluvící hlavní postava

Tentokrát nebudeme hrát za žádnou postavu s exkluzivním příběhem ba naopak s postavou která ani nemluví. Konkrétně se jedná o obyčejného policistu, případně policistku, pokud se rozhodneme dát přednost ženské postavě. Tento výběr provedeme hned na začátku hry, a ať si vyberete koho chcete, na příběh to nemá žádný vliv. Průběhem hry si potom budete moci na postavě měnit outfity podle vašeho vkusu. Ze hry byly úplně vymazané věže která vám po vypnutí v minulých dílech zobrazovali nové lokace na mapě. Tady tomu tak není. Zde se vám mapa odhaluje tím, že po dané lokaci prostě projdete či projedete.

Co se týče hlavního záporáka (už zmíněný Joseph Seed), který nese „titul“ Otce a vládne celému Hope Country, je Vaším cílem ho eliminovat a zbavit Hope Country krutovlády. V cestě vám však stojí ještě sourozenci Josepha, a to John, Jacob a Faith. S těmi se budete muset vypořádat jako s prvními.

Orientace na mapě

Celkově je mapa rozdělená na 5. území. Na levé straně je území Johna, Na pravé straně je území Faith, V horní části je území Jacoba, Uprostřed se nachází ještě dvě malé území, to výš je území Josepha a to spodní je vaše základna ze které se hned na začátku rozhodnete, koho si půjdete podat jako prvního. Aby jste mohli jít eliminovat Josepha, musíte se nejprve zbavit jeho sourozenců.

Co se týče úkolů, tak zde to funguje velmi jednoduše. Úkoly vám většinou zadávají osvobození rukojmí či náhodní kolemjdoucí. Když se vám náhodou stane nehoda a váš informátor zemře, tak vám stejný úkol zadá někdo jiný. Úkoly jsou rozděleny na hlavní, vedlejší, stanoviště a skrýše.

Pro skalní příznivce může něco i scházet

Menší mínus hry je malý výběr zbraní oproti Far cry 4, ale na druhou stranu je zde zase více aut než v minulých dílech. Tentokrát si už můžete dokonce sednout do bojové helikoptéry či bojového letounu a zkusit nějaké stanoviště klidně vybombardovat.

Také už zde nenajdete to bezvadné rychlé léčení typu, že si například vydloubnete kulku z ruky větvičkou atd. Je zde pouze léčení lékárničkou kterou můžete jednoduše někde najít či si ji koupit v obchodě.

Pomoc kamaráda možná díky multiplayeru

Ve Far cry 5 je možnost hrát v kooperaci s kamarádem. Poprvé si v této sérii budeme vytvářet svou postavu k obrazu svému. Kdo nebude chtít hrát s kamarádem a přesto bude chtít ve hře pomoc, může si najmout až tři pomocníky ze samotné hry. V každém území získáte tři hlavní pomocníky, dohromady jich je devět, můžete si vybrat koho chcete. Ze začátku je možné mít aktivovaného pouze jednoho což se dá navýšit na dva pomocí talentu.

K užití máme i větší zásobu zbraní na blízko které si můžeme dle libosti měnit. Takovouto zbraní je možné provést likvidaci, pokud jí máte nastavenou, jinak použijete ruce, a nebo jí po nepříteli prostě hodíte a ono ho to ve většině případech uzemní.

Další zajímavostí je rybaření. To je ve Far cry novinkou. Postupně se zdokonalujete a kupujete si lepší pruty. Konkrétní rybu si můžete vyhledat na mapě s tím, že se může lišit u různých druhů ryb návnada tu si musíte navolit v inventáři.

Čeština

Far cry 5 je dostupná s českými titulky. Čeština nebývá u všech populárních her k dispozici, ale v této sérii je od dílu 4 naštěstí čeština k dispozici bez nutnosti manuálního přidávání. Odpadá tak možnost, že by někdo něčemu nerozuměl.

Hodnocení

Mě osobně se hra Far cry 5 docela líbila. Největší mínusy oproti Far cry 4 jsou opravdu malý arzenál střelných zbraní a absolutně nulový a nezáživný charakter hlavní postavy která ani nemluví, a to má dle mého názoru velký vliv na celkový příběh který taky nebyl nic extra na rozdíl od předešlých dílů. Jinak je na druhou stranu pěkný výběr vozidel což oceňuji, volnost pohybu, prostředí a multiplayer. Plusem je i lokalizace do češtiny pomocí titulků. Po grafické stránce je hra na slušné úrovni a hratelnost je stejné dobrá jako vždy, za mě slušných 7/10.

Diskuse k článku (0)

Copyright © 2013 - 2024 Gamespecial.cz - Kontakt - Podmínky užívání